maandag 21 januari 2013

Mindmap

In mijn lessen laat ik de leerlingen vaak een mindmap maken. Het maken van een 'woordveld'
en 'kapstok', wordt de leerlingen ook in de hoofdstukken van Taal en woordenschat geleerd. 
Door het maken van betekenis- en woordcombinaties wordt samenhang tussen begrippen duidelijk. Het is meer dan zomaar wat aantekeningen maken en kijken waar je uitkomt. 

Docent Joop van Schie schreef over mindmapping in het onderwijs. In zijn artikel geeft hij een duidelijke uitleg over het didactisch doel van mindmapping. De theorie van mindmapping is voor een belangrijk deel gebaseerd op de ideeën van de Amerikaanse onderwijspsycholoog David Ausubel. Volgens zijn theorie van ‘voorbewust leren’ weten we altijd al iets over een nieuw kennisgebied. Een mindmap helpt om wat leerlingen al weten over een onderwerp in kaart te brengen. Dit kan kennis zijn, maar ook ervaringen. Het is niet moeilijk voor te stellen dat leerlingen de informatie die ze zelf hebben geconstrueerd beter kunnen begrijpen en onthouden. Dat komt omdat de informatie op deze manier veel betekenisvoller is dan een rijtje definities en formules die ze krijgen voorgelegd.

Maps in the mind, creatief denken zorgt voor een groter leereffect! Ik hoop dat meerdere docenten gebruik zullen maken van dit middel! De leerlingen kunnen zelfs op een smart phone mindmappen! 

Voorbeeld van een mindmap die ik op een iPad heb gemaakt: