maandag 10 december 2012

De toekomst van het boek


Liever een boek of een e-Book?

Ik kan enorm genieten van een bezoekje aan de bibiliotheek. De boeken, de mensen, de geur, het zoeken, het vragen, het aanraken van kaften, het kiezen ... ik ben dolgelukkig als ik met een enorme hoeveelheid boeken naar huis fiets. Ik kijk vooral uit naar een kop thee, een koekje en het openslaan van het boek. Het boek en ik, wij zijn dan één. Ik herhaal, het boek en ik. En niet, de e- reader en ik!

Het digitaliseren van alles wat je maar kunt digitaliseren vind ik belachelijk. Een boek is een boek, en hoort een boek te blijven. Het is zoals het is, we moeten de traditie behouden en voortzetten. Een e-Book heeft geen fysieke uitstraling en hierdoor gaat de beleving van een boek verloren. Je ziet niet of het een dun of dik boek is, de uitstraling van een mooie kaft is afwezig, de geur van nieuw of juist oud papier ontbreekt, een e-Book is een hype.

Maar ik, Sarah Zaanan,  zal nooit meedoen. Ik blijf trouw mijn ezelsoren vormen en aan het boek ruiken. Yes, I can.

Mijn materiaal
Animated book
Animated book kun je bijvoorbeeld in een leesuur gebruiken. Je kunt korte stukjes tekst uit bepaalde boeken, waar alleen de docent over beschikt, online zetten.  Zo wordt het dus toegankelijk voor de leerlingen gemaakt én is het mogelijk om klassikaal korte verhalen te analyseren.

Voorbeeld: 'Het verhaal 'Foto'
Fakebook
Dit vond ik een leuke opdracht. Ik denk dat een docent Nederlands hier best een schrijfopdracht aan kunt koppelen. De leerlingen kunnen bijvoorbeeld interessante statusberichten schrijven, feedback geven op elkaar etc. Ze zullen het vast leuk vinden, het is actueel en past goed bij hun belevingswereld.

Webfeeds


RSSRSS staat voor Really Simple Syndication (of Rich Site Summary). Het is een webstandaard die gemaakt is om regelmatig updates te communiceren. Op het moment dat er een nieuw artikel wordt gepubliceerd op de site waarop je je hebt geabonneerd, krijg je een bericht. Je wordt er dan op alert gemaakt dat je weer een nieuw artikel te lezen hebt. Het is erg makkelijk om je te abonneren en je kunt aangeven bij de onderwerpen waarin je je interesseert dat je die wilt zien. In principe is dat tegenwoordig niet meer nodig. Dus hier heb ik niet zoveel aan. Lang leve de smartphone en zijn apps!

Feedreader 3
Een feedreader is net zoiets als een emailprogramma (bijvoorbeeld Microsoft Outlook of Thunderbird). Met een feedreader kan je verschillende blogs tegelijkertijd lezen zonder dat je steeds naar die blogs hoeft te surfen. Dat werkt als volgt: Je maakt eenmalig een account aan voor het desbetreffende blog en voortaan ontvang je via je feedreader alle nieuwe artikelen en/of reacties die op het blog geplaatst zijn. Die kan je dan, net zoals in een emailprogramma, lezen. Door een feedreader krijg je dus op een overzichtelijke manier alle informatie die je van blogs wilt hebben in één programma. De feedreader vind ik fijner dan de RSS. Deze is namelijk veel overzichtelijker.

Netvibes

Netvibes is een domein waarop je een eigen stukje kunt gebruiken om een eigen internetpagina aan te maken. Allerlei soorten informatie, zoals je eigen weblog, kun je laten weergeven op je Netvibe-pagina. Daarnaast kun je verschillende widgets (kleine desktopapplicatie) toevoegen, waarmee je bijvoorbeeld te zien krijgt wat voor weer het wordt etc. Netvibes vind ik dan ook persoonlijk het best van de drie. Naast het feit dat je in tegenstelling tot de andere programma's, op elke computer netvibes kunt openen, kun je ook zelf bepalen hoe jouw overzicht eruit komt te zien. Het is handig en leuk. Hierbij mijn Netvibe.http://www.netvibes.com/privatepage/1

Digitaal vertellen


Het project van schooltv beeldbank
Digitaal Vertellen is een multimediaal project van Schooltv waar leerlingen van de meest uiteenlopende onderwijsniveaus mee aan de slag kunnen.

Het project Digitaal vertellen vind ik een leerzaam en leuk middel om taaltaken te verbeteren. Leerlingen vertalen een verhaal in beeld en geluid en komen op die manier in aanraking met de basisprincipes uit de camerawereld. Ook leren leerlingen een scenario, script en storyboard maken. Dit project laat de leerlingen op 'vrije' en speels wijze verhalen vertellen. De leerlingen kunnen hun creativiteit kwijt, laten zien wie zij zijn, hoe ze over dingen denken en delen dit op een leuke manier. Digitaal vertellen, is een leuke manier om te vertellen!

Mogelijkheden digitaal vertellen
Er zijn allerlei mogelijkheden om digitaal te vertellen. Bekijk de volgende sites:

Je kunt op deze website digitaal een verhaal vertellen rondom een kunstwerk. Daarbij maak je gebruik van een genre, achtergronden, personages etc.
2. Bitstrips
Dit is een ontzettend uitgebreide site waar je je eigen stips kunt maken en online kunt oplsaan.
Op deze website kun je een prentenboek maken met een eigen verhaal.

Mijn materiaal
  • Dit is een voorbeeld dat ik heb gemaakt met het programma picture a story.


Het meisje filosfeert
'Stel je voor dat jij de enige mens op de wereld bent. Dan heb ik het wel over een mooie wereld, een utopie met paradijsbloemen die tot in de hemel reiken, een zon die vrolijk de avond kust, prachtige schilderijen als muren, een grond die je voeten masseert, belangrijker nog, een leven zonder gezeur van anderen. Zou dat niet mooi zijn, zo alleen en zorgeloos? Geen zus die je colbertje jat, geen moeder die je lui noemt, geen baas die met ‘onderwijsvernieuwingen' komt en geen bomvolle metro's binnen stappen waar je je op een vroege morgen tegen een vieze zwerver moet pletten. Men ziet meestal zo een Avatar- wereld heel anders. Zij zeggen dat zodra je niemand om je heen hebt, er dan geen reden meer zou zijn om van de ene plaats naar de andere te gaan, want waar je ook naartoe ging, het zou overal hetzelfde zijn: er zou niemand zijn. Je zou geen plezier of vreugde in je leven hebben. Daar geef ik ze opzich geen ongelijk in. Immers, men noemt een utopie, niet voor niets een utopie. We mogen dromen, we kunnen dromen, maar we moeten ook realistisch blijven. Je contact en je ervaringen met anderen geven je plezier, betekenis en een doel. '
  • Dit is een voorbeeld dat ik heb gemaakt met het programma photostory.

  •     In het filmpje heb ik het gedicht 'Voor Ari' verwerkt.

    








    maandag 3 december 2012

    ICT versus Nederlands

    Bij het vak Nederlands is een weblog een ideaal middel om het schrijven te verbeteren.
    De schrijver speelt met woorden, zet gedachten om in woorden, denkt na over zinsconstructies en kan feedback van anderen ontvangen. Al met al, een creatieve bezigheid waar een schrijver behoorlijk veel van kan leren. Voor docenten Nederlands vormt dit dan ook een mooieafwisseling in de schrijflessen.

    Wat is een weblog?
    Een weblog is een website die door iedereen eenvoudig in een paar klikken te bouwen is. De inhoud bestaat uit korte artikelen in de vorm van blogposts of posts. Een post kan de gebruiker als een soort mail eenvoudig op zijn weblog plaatsen. Op de artikelen kan door de lezers gereageerd worden via comments. Deze reacties zijn ook weer door iedereen te lezen. Via een abonnement kan de lezer van nieuwe artikelen op de hoogte gesteld worden.

    Wat kun je in jouw klas met een weblog doen?
    Met een weblog kun je verschillende kanten op. Een eenvoudig voorbeeld:
    De docent plaatst in de rubriek 'werkjes' een opdracht voor creactief schrijven. De leerlingen kunnen een verhaal (naar keuze) op hun weblog plaatsen en digitaal in laten leveren. Ook is het leuk als de docent de leerlingen een moment geeft om op elkaars verhalen te reageren: de tips en tops uitdelen.

    Andere mogelijkheden voor het gebruik van een weblog in de klas zijn: boeken tips voorzien van een recensie. verjaardagskalenders, verslagen van uitstapjes, leerling portfolio, studietips etc.

    Naast het artikelen schrijven zijn er ook andere leuke mogelijkheden om een weblog bij te houden. Het zou leuk zijn als de docent alles soorten weblogs combineert in zijn lessen. Hieronder de meest gebruikte varianten:
    - Filmblog: Geeft dagelijks filmnieuws, filmbesprekingen, trailers en filmposters.
    - Fotoblog: een weblog dat bestaat uit foto's met al dan niet een korte beschrijving of commentaar
    - Lifelog: een weblog waarop regelmatig berichten geplaatst worden over gebeurtenissen in het leven van de beheerder van de lifelog. Een soort online dagboek.
    - Tv-blog: een weblog dat informeert over allerlei zaken die te maken hebben met televisie (programma's, kijkcijfers, marktaandelen ...)

    Inspiratie
    Bekijk eens de volgende sites om verschillende mogelijkden te zien of voor invulling van de weblog qua links.
    - http://jufmarjolein.web-log.nl/
    - http://sneeuwklokje.web-log.nl/
    - http://isa.favos.nl/
    - http://www.pro-krant.nl/lesbrief.htm
    - http://www.webquests.nl/indexwq.htm


    Het is simpel, snel en leuk!