maandag 3 december 2012

ICT versus Nederlands

Bij het vak Nederlands is een weblog een ideaal middel om het schrijven te verbeteren.
De schrijver speelt met woorden, zet gedachten om in woorden, denkt na over zinsconstructies en kan feedback van anderen ontvangen. Al met al, een creatieve bezigheid waar een schrijver behoorlijk veel van kan leren. Voor docenten Nederlands vormt dit dan ook een mooieafwisseling in de schrijflessen.

Wat is een weblog?
Een weblog is een website die door iedereen eenvoudig in een paar klikken te bouwen is. De inhoud bestaat uit korte artikelen in de vorm van blogposts of posts. Een post kan de gebruiker als een soort mail eenvoudig op zijn weblog plaatsen. Op de artikelen kan door de lezers gereageerd worden via comments. Deze reacties zijn ook weer door iedereen te lezen. Via een abonnement kan de lezer van nieuwe artikelen op de hoogte gesteld worden.

Wat kun je in jouw klas met een weblog doen?
Met een weblog kun je verschillende kanten op. Een eenvoudig voorbeeld:
De docent plaatst in de rubriek 'werkjes' een opdracht voor creactief schrijven. De leerlingen kunnen een verhaal (naar keuze) op hun weblog plaatsen en digitaal in laten leveren. Ook is het leuk als de docent de leerlingen een moment geeft om op elkaars verhalen te reageren: de tips en tops uitdelen.

Andere mogelijkheden voor het gebruik van een weblog in de klas zijn: boeken tips voorzien van een recensie. verjaardagskalenders, verslagen van uitstapjes, leerling portfolio, studietips etc.

Naast het artikelen schrijven zijn er ook andere leuke mogelijkheden om een weblog bij te houden. Het zou leuk zijn als de docent alles soorten weblogs combineert in zijn lessen. Hieronder de meest gebruikte varianten:
- Filmblog: Geeft dagelijks filmnieuws, filmbesprekingen, trailers en filmposters.
- Fotoblog: een weblog dat bestaat uit foto's met al dan niet een korte beschrijving of commentaar
- Lifelog: een weblog waarop regelmatig berichten geplaatst worden over gebeurtenissen in het leven van de beheerder van de lifelog. Een soort online dagboek.
- Tv-blog: een weblog dat informeert over allerlei zaken die te maken hebben met televisie (programma's, kijkcijfers, marktaandelen ...)

Inspiratie
Bekijk eens de volgende sites om verschillende mogelijkden te zien of voor invulling van de weblog qua links.
- http://jufmarjolein.web-log.nl/
- http://sneeuwklokje.web-log.nl/
- http://isa.favos.nl/
- http://www.pro-krant.nl/lesbrief.htm
- http://www.webquests.nl/indexwq.htm


Het is simpel, snel en leuk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten